علت سوختن سیم پیچی موتور و تعویض آن

ساختار تمامی الکتروموتورها از قسمتی به نام کویل تشکیل شده است که آلیاژی از مس، آلومینیوم و ... است و باعث عملکرد صحیح موتور می شود. ساختار کویل ها به گونه ای است که بسیار حساس و آسیب پذیر هستند و در صورت سوختن باید تعویض شوند تا موتور بتواند مانند قبل عملکرد خود را انجام دهد. اما پاسخ به این سوال که چرا سیم پیچ موتور می سوزد و بعد از سوختن چه باید کرد موضوعی است که در این مقاله به تفصیل به آن پرداخته شده است.
قبل از اینکه نسبت به انجام تغییرات در موتور و یا هر وسیله دیگر اقدام کنید باید آموزش صفر تا صد سیم پیچی را ببینید تا در کارتان موفق شوید. حال در زیر به مراحل آن میپردازیم :
مرحله 1: قطعات موتور را باز کرده و جدا کنید و سیم پیچ را بردارید:
ابتدا بهتر است سطح کار را با یک پارچه تمیز کنید، زیرا سطح کار باید عاری از گرد و غبار و تراشه های فلزی باشد. موتور الکتریکی را روی میز قرار دهید و پیچ ها را باز کنید. می توانید اجزای داخلی را پس از باز کردن موتور مشاهده کنید، از جمله استاتور (سیلندری فولادی ثابت که اجزای داخلی موتور را احاطه کرده است)، آرمیچر یا روتور (قطعه ای شبیه یک یاتاقان کوچک در مرکز ساختار موتور) و سیم پیچ ها (سیم). سیم پیچ های مسی به دور استاتور پیچیده شده است که انرژی الکترومغناطیسی را به روتور منتقل می کند و باعث چرخش آن می شود.
از آنجا که دوره سیم پیچی یکی از دورههای جذاب است و جوانان زیادی به قصد اینکه بعد از دوره به شغلی دست یابند پرطرفدار است.
سپس می توانید آرمیچر را با دست از استاتور جدا کنید. به یاد داشته باشید که از دستکش های محافظ استفاده کنید و مراقب باشید که براده ها و قطعات فلزی به دلیل خاصیت مغناطیسی استاتور و بدنه جذب نشوند.
سیم پیچی موتورهای الکتریکی
در شرایط مختلف انواع مختلفی از سیم پیچ ها توسط الکتروموتورها ساخته می شود و هر نوع الکتروموتور سیم پیچ مخصوص به خود را دارد. افرادی که در زمینه موتورهای الکتریکی فعالیت می کنند باید با انواع سیم پیچ check here ها آشنا باشند و تفاوت موتورهای مختلف را بدانند. در ادامه با انواع سیم پیچی الکتروموتورها و اصطلاحات به کار رفته در سیم پیچی آشنا می شوید.
پیشنهاد همیشه این است که در آموزش جامع سیم پیچی شرکت نمایید تا بتوانید بصورت عملی با ابزارآلات کار با این رشته اشنا شده و وارد بازار کار شوید.
سیم پیچی موتور تک فاز: در این نوع سیم پیچی از سیم های زیادی استفاده می شود که در هم تنیده شده اند. این سیم پیچ به صورت قطب های مغناطیسی عمل می کند و جریان الکتریسیته را تسهیل می کند. در موتورهای تک فاز تنوع سیم پیچی بسیار بیشتر از موتورهای سه فاز است و معمولا از این نوع سیم پیچی در ساختار فن ها استفاده می شود. الکتروموتورهای تک فاز با استفاده از جریان متناوب تک فاز شروع به کار کرده و از یک قسمت ثابت و یک قسمت دوار تشکیل شده اند. این الکتروموتورها در وسایلی مانند یخچال، ماشین لباسشویی، کولر گازی، خشک کن، پمپ و ... کاربرد دارند.
بهترین گزینه برای اینکه در این حوزه موفق باشید توصیه اکید ما آموزش سیم پیچی فنی حرفه ای میباشد تا با مدرک آن بتوانید مجوزات لازم برای شروع کار بگیرید.
سیم پیچ موتور سه فاز: در کارخانه ها و کارگاه های تولیدی عموماً از الکتروموتورهای سه فاز استفاده می شود و انرژی مکانیکی این کارخانه ها از طریق این موتورها تامین می شود. موتورهای سه فاز معمولاً در دو نوع استپ کامل یا کسری باد می شوند که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند و در موارد خاص مورد استفاده قرار می گیرند. زمانی که اختلاف فاز 180 درجه در ابتدا و انتهای سیم پیچ در سیم پیچ مشاهده شود، سیم پیچ یک پله کامل است و زمانی که این اختلاف فاز کمتر از 180 درجه باشد، سیم پیچ پله ای کسری خواهیم داشت.
علت سوختن سیم پیچ انواع موتورها چیست؟
اما علت این سوختگی چیست؟ دلایل مختلفی برای فرسودگی سیم پیچ موتورهای الکتریکی وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها پرداخته می شود.
همواره آموزش جامع سیم پیچی در آموزشگاه های معتبر را انتخاب کنید تا در کلاسهای کاربردی همه اشکالات را توسط استاد مرتفع نمایید.
فرسودگی عمومی سیم پیچ الکتروموتور
در صورت بروز مشکلات ولتاژ مانند بالا یا پایین بودن ولتاژ در سیم پیچ موتور و یا خنک نشدن موتور دستگاه به درستی، سیم پیچ موتور بسیار داغ شده و می سوزد. علاوه بر این، دلایل ناشناخته دیگری ممکن است منجر به این واقعیت شود که برای تعمیر آن و راه اندازی مجدد دستگاه، لازم است سیم پیچ توسط متخصص تعویض شود.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *